Cum alegem si îngrijim Karate Gi-ul sau Kimono-ul

Karategi (空手着 or 空手衣) este denumirea japoneză pentru uniforma tradițională folosită pentru Karate atât pentru antrenamente cat și pentru competiții.

 

     Este destul de raspandita și denumirea de  ''Kimono''. Deseori și eu îl numesc kimono pentru a comunica mai usor. Totuși există diferențe între Kimono si Karategi


             KIMONO                               KARATEGI

     

 

Ce luăm în considerare când cumpărăm un Karategi ? 

     Ca forma de respect si ca mijloc de suport pentru Dojo-ul dumneavoastră intrebați-l pe Senseiul dumenavoastra sau al copilului  despre echipamentul pe care doriți să îl achiziționați.

Ce mărime…? Ce stil...?

     Kimono-urile nu vin in mărimi care se potrivesc fiecărui tip de corp. Mărimile diferă de la un producător la altul și chiar și la același producător, modelele diferite au croieli și aspect diferit.

     Mărimile variază de la 100 cm la 220 cm.

     În general, la producătorii consacrați veți regăsi uniformele pentru Karate pentru diferite niveluri de performanță ncepător, mediu, avansat).  Uniformele pentru începători vin insoțite, de obicei, de o centură albă.                                                                          

      După uniformele de începatori, deja ele încep să se diferențieze pe Kata și Kumite, în funcție de specializarea pe probe a fiecărui sportiv. Uniformele de începatori sunt în general din bumbac foarte ușor, cele de Kata dintr-un bumbac dens iar cele pentru Kumite sunt din polyester și sunt foarte ușoare. Uniformele sunt produse în general în două variante:100% bumbac sau amestec(procent diferit bumbac/polyester).

Sunt lucruri pozitive si negative pentru fiecare dintre variante:

  • Pentru bumbacul 100 %, principalul beneficiu este ca bumbacul ajută pielea să respire pe masură ce transpiri și permite circulația aerului mai mult în jurul corpului;
  • Bumbacul, de asemenea, are putere de absorbție, ceea ce dă un efect de ''cooling'' cand lucrurile se încing ;
  • Cel mai negativ aspect al uniformei din bumbac este că intră la apă.

Un mare avantaj al echipamentelor din amestec (bumbac si polyester) este că țin mai mult în timp, și arată mai puțin șifonate când le punem pe noi. În general le poți arunca în uscător fără teama că se va modifica marimea :). Sunt în general mai ieftine decat cele din bumbac. Partea mai puțin pozitivă este că in momentul în care transpiri, se cam umple de apă, se lipește de corp, iți creează discomfort și îți limitează mișcările.

     Unii antrenori recomandă pentru începatori un Gi din material combinat (bumbac + polyester) datoriă faptului că este mai ieftin, și cum copiii cresc repede, este mult mai ușor le schimbați. La un nivel intermediar si avansat, antrenorii deja recomanda (chiar este necesar/obigatoriu) ca sportivii să poarte un echipamnet profesionist, de bumbac. Mai ales pentru cei care fac Kata. Lucrurile pozitive clar sunt mai multe decât cele negative la Kimono-ul de bumbac.

În plus, face un sunet, zgomot, snap, mai puternic când lovești sau lucrezi, ceea ce te face să te simți bine :D.

Cum, fara culori?!

Este puțin probabil să vezi in Dojo-uri foarte multe culori la Kimono-uri. În lume, Gi-ul alb este de departe cel mai folosit în multe organizatii, federații și singurul acceptat în competiții. Uneori este solicitat ca Gi-ul să nu aibă nici macăr o inscripție, semn sau broderie pe el. În unele Dojo-uri se poartă și alte culori, unele colorate sau negre, avănd o semnificație pentru un anumit grad.

Cum îl ingrijim?

 

Antrenamentul la karate este unul solicitant și te face sa transpiri mult. Asta înseamnă că echipamentul tău se va cam îmbiba de transpirație la fiecare antrenament. În numele colegilor tăi de la sală, te rugăm să îți speli Karategi-ul de fiecare dată când îl folosești. Poate scapi o dată când nu il speli și doar îl aerisești, usuci si îl mai porți din nou. Dar totuși, nu încerca de multe ori figura aceasta deoarece sigur colegii vor “mirosi” situația.

Ce e bine de știut?

Sa îți alegi corect echipamentul. Kimono-ul, dă tonul antrenamentului tau, cât de bine te vei simți în decursul acestuia sau la competiții.

  • Un Karategi este special conceput pentru a avea o libertate maximă de mișcare fără accidentări.
  • Alb si negru sunt în general singurele culori acceptate in școlile de Karate
  • În general, aproape întodeauna școlile de Karate, federațiile, limitează numarul de insigne, semne care se pot aplica pe uniformă. Simplu este cel mai cerut.
  • Să îți menții uniforma curată si ingrijită este absolut necesar 

Cum îl spălăm?    

Se spală după fiecare utilizare. Dacă aveți antrenamente des, gandiți-vă serios la varianta de a mai achizițona unul sau de a folosi alternative, precum un tricou cu pantalon până se usucă Kimono-ul.

Când îl spălăm?

Este de dorit să îl spălați imediat când ajungeți acasă de la antrenamente, să nu lasați transpirația și/sau murdăria să se acomodeze în țesăturile Kimono-ului. Va fi nevoie de mai mult detergent și se va deteriora mai repede.

Îl uscăm?

De preferat se usucă în mod natural. Chiar daca sunteți presat de timp, nu folosiți ucătorul de rufe.

Putem folosi înalbitor?

Cât mai rar. Clorul atacă treptat materialul.

Nu aplicați detergent direct pe material. De preferat dizolvați detergentul în apă și spalăți în mașină doar uniforma de Karate sau cel mult împreună cu alte haine albe.

Atârnați-l imediat la uscat. 

Impachetați numai după ce este uscat. Evitați să îl impachetați umed.

Nu este necesar sau recomandat a se călca. Un aspect frumos va lua când  la impachetare îl veți netezi ușor. Nu este recomandat deoarece căldura fierului de călcat, ca și aerul cald din masina de uscat, îl va face să intre la apă.

Când plecați la antrenamente, spre Dojo, la competiții, impachetați-l într-o plasă/ambalaj pe care să o folosiți doar pentru el, și apoi puneți-l în geanta cu echipamnte. Faceți acest lucru pentru a evita orice incident ce ar putea avea loc în interiorul genții (sucuri, ceai, mâncare…șosete murdare..:).

Spor la antrenamente si succes in competitii!